Hogyan lehet füstmentes egy város?


A távfűtés napjainkban egyre népszerűbb. Nagyjából minden második pécsi lakos távfűtött otthonban él, emellett többszáz intézmény és cég veszi igénybe a PÉTÁV Kft. szolgáltatását, köztük a város emblematikus épületei, a Széchenyi téri dzsámitól a városházán át az Árkádig és a Zsolnay Kulturális Negyedig.

Hogyan lehet füstmentes egy város? képe

Az elmúlt években új építésű társasházak sora választotta a távhőszolgáltatást. A beruházók felismerték, hogy a kényelem, a biztonság és a környezetvédelem olyan szempontok, amelyeket a lakások vevői is fontosnak tartanak.

A nyugat- és észak-európai nagyvárosok példája mutatja, hogy fenntartható várost építeni távhőszolgáltatás nélkül nem lehet. Ezt üzeni a pécsieknek a füstmentes város koncepciója. A lakóövezetekből eltüntetjük a kéményeket és a sok száz helyi füstforrás helyett egyetlen, jól ellenőrizhető kibocsátási pont működik az erőműben. Ennek köszönhetően tisztább lesz a levegő és egészségesebb, élhetőbb a környezetünk.

Pécsen működik Magyarország egyik legzöldebb távhőszolgáltató rendszere. Távfűtött lakásban élni így nemcsak kényelmes és biztonságos, hanem klíma- és környezetbarát is.

A Pannon Hőerőmű Zrt. pécsi erőművében szinte kizárólag megújuló energiaforrásból állítják elő a hőenergiát. A két fűtőblokk kazánjai biomasszával üzemelnek.

A biomassza megújuló energia. A kazánokba kerülő mennyiség évről-évre újratermelődik, vagyis okosan hasznosítva sosem fogy el.

A messziről ideszállított fűtőanyag helyett a régióban keletkezőt használnak, amelyek értéke is a régióban marad.

A biomassza szén-dioxid-semleges, vagyis elégetésével csak annyi szén-dioxid kerül a levegőbe, amennyit a növény élete során onnan kivont. Ezt a mennyiséget ráadásul az újonnan ültetett növények újra meg fogják kötni. Így sokkal alacsonyabb a légkörbe kerülő, üvegházhatást okozó gáz kibocsátása, például a gáztüzeléshez képest.

Az erőmű úgynevezett kapcsolt energiatermelést folytat: egyszerre állít elő hőt és villamos energiát. Így az elégetett tüzelőanyag sokkal nagyobb hatásfokkal hasznosul.