Milliárdos távhőfejlesztés zárult le Pécsett


Tíz elavult tömbhőközpontot cseréltek modernebb és takarékosabb berendezésekre; öt, eddig gázkazánnal fűtött társasházat és további 21 épületet csatlakoztattak a teljesen megújuló és nem földgáz alapú, modern pécsi távhőrendszerre, és egy jelentős vezetékszakaszt korszerűsítettek – véget ért a közelmúlt legnagyobb távfűtési modernizációs projektje Pécsett.

Milliárdos távhőfejlesztés zárult le Pécsett képe

Energiatakarékosabb és fenntarthatóbb, egyúttal nagyobb kényelmet kínáló szolgáltatás – ezek a legfontosabb eredményei a PÉTÁV Kft. 2,5 milliárd forint értékű nagyberuházásának. A megvalósítást az Európai Unió KEHOP programja a teljes összeg felével, közel 1,247 milliárd forinttal támogatta. Nem véletlenül, a fejlesztések ugyanis a meglévő távhős infrastruktúra korszerűsítése mellett új épületek bekapcsolását is célozták. Ez pedig Európa-szerte kiemelten támogatott törekvés, hiszen a nagyvárosok fűtésére környezeti szempontból a távhő egyértelműen az elérhető legjobb megoldás. Különösen igaz ez Pécsett, ahol a hőenergia közel 100%-a megújuló forrásból származik az erőműi biomassza-tüzelésnek köszönhetően. A fejlesztés jelentősen hozzájárul a hazai földgázfüggőség csökkentéséhez, amely napjainkban kiemelkedő fontosságú törekvés egész Európában.

A most lezárult projekt három fő elemből állt. A szakemberek megszüntettek 10 korszerűtlen tömbhőközpontot, amelyek hatékonysági és gazdaságossági szempontból már nem feleltek meg a modern igényeknek. A helyettük beépített 74 korszerű, kisebb hőközpont már csak egy-egy épületet vagy lépcsőházat lát el, így a fűtési rendszer sokkal rugalmasabban tudja teljesíteni a fejlesztésben érintett, mintegy 7000 lakó igényeit. Minden épület fűtése önállóan szabályozhatóvá vált, csökkent a hálózati energiaveszteség és az üzemeltetés villamosenergia igénye.

A második fontos részfeladat a távhőhálózat bővítése. Közel hétezer méternyi új, előreszigetelt vezetéket fektettek le, amelyek többek között bekapcsolták a távhőrendszerbe a Budai vám környékének öt, eddig gázkazánnal fűtött lakóházát. Emellett városszerte további épületek sora csatlakozott a távfűtésre: például az egyetemi orvoskar új szárnya, a felújított Damjanich utcai kollégium, az új vásárcsarnok, a gyárvárosi rendőrőrs és az iskola, valamint a Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Az újonnan távhőre csatlakozó 21 épületnek köszönhetően tovább csökkent a város levegőjét szennyező kémények száma.

Végül a fejlesztés harmadik elemeként egy elöregedett, 110 méter nyomvonalhosszússágú vezetékszakaszt modernizáltak a PÉTÁV munkatársai. Az új, előreszigetelt technológia használata kisebb hőveszteséget és kedvezőbb karbantartási költséget jelent a társaság számára.

A PÉTÁV szakemberei eközben már további hasonló beruházások előkészítésén dolgoznak. A távhőszolgáltatás bővítése és minél hatékonyabb működése ugyanis nélkülözhetetlen Pécs tiszta levegőjének megőrzéséhez, ami pedig az egész város érdeke.