Mit tehetünk a takarékosság érdekében?


Az energiatakarékosság legfontosabb tényezői a tudatos fogyasztói magatartás, valamint az épület és a fűtési rendszer állapota. A távfűtés modern és energiahatékony megoldás, de ezek az előnyök rossz műszaki állapotú ingatlanokban vagy felelőtlen fogyasztói szokások mellett nem tudnak érvényesülni.

Mit tehetünk a takarékosság érdekében? képe

Társaságunk mindenképpen javasolja az alábbi beruházásokat – ha még nem került rájuk sor az épületben:

  • egycsöves átfolyós fűtési rendszerek átalakítása, cseréje,
  • szabályozható, termosztatikus radiátorszelepek felszerelése,
  • a falak és a födém hőszigetelése,
  • elöregedett nyílászárók korszerűre cserélése,
  • az épület melegvíz-rendszerének korszerűsítése,
  • távleolvasás lehetőségének kialakítása.

 

Célszerű megvizsgálni az épületben lévő központi fűtés elemeinek állapotát. Az állapotfelméréshez és a feladatkitűzéshez javasoljuk épületgépész szakember közreműködését igénybe venni. Jó támpontot nyújthat a mérlegeléshez az épület hőfelhasználásának ismerete is. Az épület hőfelhasználásának adatait itt találják ügyfeleink:

https://www.petav.hu/hu/hofelhasznalasterkep

A térképes kereső segítségével megtudhatjuk, hogy az előző fűtési időszakban egy távhős épület fajlagos hőfelhasználása hogyan viszonyul a többi pécsi távfűtött épület hőfelhasználásához.

Érdemes beruházni, hiszen Pécsett a hőszigetelt és fűtéskorszerűsített épületek átlagos energiafelhasználása a korszerűsítések hatására egyharmadával csökkent.


Az alábbi diagram jól szemlélteti, hogy a távfűtéses épületek átlagos éves hőfelhasználása a megvalósult korszerűsítésektől függően jelentős eltér.