Korszerű, takarékos hőközpontokat alakít ki a PÉTÁV


Tíz elavult tömbhőközpontot cserél korszerű épületenkénti hőközpontra a PÉTÁV Kft. Az új hőközpontoknak köszönhetően a fűtés rugalmasabban tud alkalmazkodni a lakóközösségek egyedi igényeihez, ami kényelmesebb a lakóknak, egyben energiatakarékosabb és környezeti szempontból fenntarthatóbb.

Korszerű, takarékos hőközpontokat alakít ki a PÉTÁV képe

A PÉTÁV Kft. fontos célkitűzése, hogy fogyasztói részére versenyképes és korszerű szolgáltatást nyújtson, amely hozzájárul a pécsiek életminőségének javulásához. A modern távhőszolgáltatás legfontosabb jellemzői a biztonság, a kényelem és a fenntarthatóság, amelyhez elengedhetetlen az eszközállomány műszaki színvonalának folyamatos javítása.

Pécsen az egyik legfontosabb feladat a több épületet ellátó, energiahatékonysági szempontból elavult tömbhőközpontok felszámolása. A PÉTÁV Kft. egy európai unió által támogatott projekt keretében tíz ilyen korszerűtlen tömbhőközpontot szüntet meg a városban. Helyettük 74 új, modern, energiatakarékos épületenkénti hőközpontot alakítanak ki a társaság szakemberei, a korszerűsítés közel 2800 lakást érint. Az elmúlt években több tömbhőközpontot számolt fel a PÉTÁV, az eredmények pedig a lakók és a társaság számára egyaránt kedvezőek.

A korszerűsítéseknek köszönhetően minden épület fűtése önállóan szabályozható lesz, jelentősen csökken a hálózati energiaveszteség és a villamosenergia-felhasználás. A kisebb egységeket ellátó hőközpontok rugalmasabban tudják kielégíteni az egyedi fogyasztói igényeket, az új vezetékhálózat kiépítésével pedig a szolgáltatás biztonságosabbá válik.

Az Enyezd utcában a nyáron fejeződtek be a munkálatok, itt 9 lakóépületben, a Kék Elefánt Óvodában, a Kertvárosi Óvoda Enyezd utcai tagóvodájában és egy orvosi rendelőket tartalmazó épületben alakított ki a társaság új hőközpontokat.

Hamarosan befejeződnek a kivitelezési munkák a Maléter Pál utcában is, ahol a fűtési időszakot 9 lakóépület már az új, korszerű hőközpontokkal kezdheti.

A Viktória utca, Berek utca, Krisztina tér környékén szeptemberben indult a kivitelezés, ezen a környéken további 16 épületben, köztük a Viktóriai utcai óvodában alakít ki a PÉTÁV új hőközpontot.

A PÉTÁV Kft. a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 1,248 milliárd forint támogatást, a teljes költségvetés 50%-át nyerte el a régóta tervezett hőközponti korszerűsítésre, vezetéképítésre és új fogyasztók távhőre csatlakoztatására.