Karbantartási feladatok nyáron


Társaságunknak legfontosabb feladata ügyfeleink magas színvonalú, szünetmentes ellátása. A nyári karbantartási munkákat úgy szervezzük, hogy a felhasználóink ellátása zavartalan legyen.

Karbantartási feladatok nyáron képe

A távhős lakások fűtését és használati melegvíz ellátását korszerű, automatizált hőközpontok biztosítják. Az épületek hőközpontja a PÉTÁV tulajdonában van, a szükséges javítási-karbantartási munkákat társaságunk végzi el. A távhőszolgáltató tulajdona a hőközpont vagy hőfogadó falsíkján ér véget.

Az úgynevezett felhasználói berendezések, vagyis az épület fűtési és melegvízrendszerének vezetékei, a radiátorok és az azon lévő szelepek a lakóközösségek és a fogyasztók birtokában vannak. Leegyszerűsítve: a lakásában lévő berendezések a lakók tulajdonai, így a karbantartásukról is a lakóknak kell gondoskodnia. A lakóközösségek tulajdonában lévő fűtési rendszerek karbantartását fűtési időszakon kívül, május 15 és szeptember 15 között célszerű elvégezni.

 

Hogyan működnek a termosztatikus szelepek?

 

A termosztatikus radiátorszelepek automata berendezések, amelyek önműködően nyitják-zárják a fűtővíz útját a lakás hőmérsékletének megfelelően. Így egyenletes meleget tudnak biztosítani.

Fűtési időszakon kívül a legmagasabb fokozatra állítva, nyitva kell tartani a szelepeket. Ha ugyanis a meleg hónapokban is zárva tartjuk őket, akkor fűtésinduláskor beragadhatnak és problémát okozhatnak.

 

Lecserélhetjük-e a radiátorokat?

 

A radiátorok évtizedekre tervezett, nagyon tartós berendezések. Ha meghibásodás történik és cserére van szükség, akkor csak azonos anyagú és azonos teljesítményű berendezést lehet beépíteni helyettük. Felújításkor lehetőség van ideiglenes leszerelésre, illetve a radiátor cseréjére.

Akár cseréről, akár leszerelésről van szó, első lépésként be kell jelenteni a PÉTÁV ügyfélszolgálatán. A légtelenítést, töltés-ürítést csak a PÉTÁV munkatársai végezhetik, kötött díjszabás szerint.