Pécs, a zöld távhő városa


Április 22-én ünnepeljük a Föld Napját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a természeti környezet megóvására, a környezet- és klímavédelem fontosságára. A jeles napon fontosnak tartjuk újra elmondani, hogy Pécsen működik Magyarország egyik legzöldebb távhőszolgáltató rendszere. Távfűtött lakásban élni nemcsak kényelmes és biztonságos, hanem környezetbarát is.

Pécs, a zöld távhő városa képe

De mitől is zöld a pécsi távhő?

Mindenekelőtt annak köszönhetően, hogy a Pannon Hőerőmű Zrt. pécsi erőművében szinte kizárólag megújuló energiaforrásból állítják elő a hőenergiát. A két fűtőblokk kazánjai faaprítékkal és bálázott mezőgazdasági melléktermékekkel (zömében szalmával) üzemelnek.

Ennek több környezetvédelmi előnye van a korábbi szén- és gáztüzeléshez képest:

  • A biomassza megújuló energia. A kazánokba kerülő mennyiség évről-évre újratermelődik, vagyis okosan hasznosítva sosem fogy el.
  • A messziről ideszállított fűtőanyag helyett a régióban keletkező energiaforrást használnak fel.
  • A biomassza szén-dioxid-semleges, vagyis elégetésével csak annyi szén-dioxid kerül a levegőbe, amennyit a növény élete során onnan kivont. Ezt a mennyiséget ráadásul az újonnan ültetett növények újra meg fogják kötni.
  • Az erőmű úgynevezett kapcsolt energiatermelést folytat: egyszerre állít elő hőt és villamos energiát. Így az elégetett tüzelőanyag sokkal nagyobb hatásfokkal hasznosul és kevesebb káros anyag kerül a levegőbe.

 

Az erőmű azonban csak az érem egyik oldala.

A PÉTÁV Kft.-nél mi is komoly erőfeszítéseket teszünk az energiahatékonyság és a környezetvédelem érdekében. Folyamatosan fejlesztjük és felújítjuk a berendezéseinket: a hőközpontokat, hőfogadókat és a vezetékrendszert, hogy a lehető legmodernebb eszközöket állíthassuk a pécsiek szolgálatába.

A gondosan szigetelt vezetékek és a magas hatásfokkal működő hőközpontok ugyanazt a célt szolgálják: minél kevesebb energia menjen veszendőbe.