Nagyszabású távhő- és ivóvízvezeték-építés kezdődik a Diósi úton


2020. október 2.

Új távhővezeték épül a keleti városrészben, a Zsolnay Vilmos úton már zajlanak a munkálatok. Október 5-től a Diósi úton is elindul a kivitelezés, ahol a PÉTÁV Kft. projektjéhez kapcsolódva a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. az ivóvízhálózatot újítja fel.

A két cég összehangoltan, egy munkaterületen, két munkaárokban dolgozik októberben (párhuzamosan – eltolással), így feleannyi ideig szükséges lezárni az adott területet: október 5-től a Zsolnay Vilmos út – Mathiász János utca – Diósi út kereszteződésében teljes szélességű útlezárás lép érvénybe, míg a Diósi út Bokor utcai kereszteződésétől a munkálatokkal haladó útszűkület mellett biztosított lesz az autós közlekedés.

 

Távhővezeték létesítés

A PÉTÁV Kft. a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nkft. szervezésében és ütemezésében 50 százalékos európai uniós támogatást nyert az „Új fogyasztók csatlakoztatása és szolgáltatói hőközpontok szétválasztása a pécsi távhőrendszeren” projekt megvalósításához. Ennek keretében a kivitelezést végző TERRA-21 Kft. új vezetéket épít ki a keleti városrészben.

A távhővezeték építése a Zsolnay Vilmos u. – Mathiász János u. kereszteződéstől az Engel János utcáig közel 600 méter hosszban december közepéig készül el. Október 5-től a másik irányból a Puskin tér – Engel János u. közötti szakasz kivitelezése is megkezdődik, december végi tervezett befejezéssel.

 

Vízvezeték-felújítás

A TETTYE FORRÁSHÁZ a keleti városrész vízellátása szempontjából kiemelten fontos (a Rigóder víztározót töltő és a környéket ellátó) vezetékeit újítja fel két ütemben. Idén decemberig a Zsolnay Vilmos utca – Mathiász János utca kereszteződéstől az Engel János utca keleti oldaláig cserélik a rossz műszaki állapotú vezetéket, összesen 630 méternyi új hálózatot kiépítve.

Jövő év elején folytatva a munkát, a második ütemben az Engel János u. – Puskin tér között 870 méter hosszan kerülnek korszerű, új csövek az útburkolat alá – hosszú időre garantálva a környék stabil, kiegyensúlyozott ellátását. Az ivóvízhálózat mellett 28 szennyvizes akna is megújul a Bokor u. – Engel János u. közti szakaszon.

 

A vízvezetékcserét a TETTYE FORRÁSHÁZ szakemberei október 5-én két pontról indítják, és egyszerre több csapattal dolgoznak a Diósi út déli sávjában; a kivitelezés 50 méteres szakaszokban, keleti irányba halad.

 

Forgalomkorlátozás

  1. Október 5-től 31-ig lezárják a Zsolnay Vilmos út – Mathiász János utca – Diósi út kereszteződést. (Ezen időszakban egyik útra sem lehet bekanyarodni a 6-os útról. A keletről érkezők az Engel János u. – Vadász u. – Felsővámház u. felől tudnak kerülni; a belváros felől a Lánc u. – Felsővámház u. – Vadász u. a javasolt terelőútvonal.)
  2. Október 5-én a Bokor utca – Diósi út kereszteződésében is megkezdődik a munkavégzés, a Diósi út déli sávjában a kivitelezéssel haladó, 50 méteres, szakaszos útszűkületre lehet számítani, az északi sávban a kétirányú forgalom biztosított. (A Bokor utca az Engel János vagy a Vadász utca felől lesz megközelíthető.)
  3. A munkálatok előrehaladásával október 31-től a teljes útzárat feloldják a kereszteződésben (a Mathiász János u. felől a 6-os útra be- és ki lehet hajtani), a Diósi út egyirányúvá válik a Mathiász és a Bokor u. közti szakaszon.
  4. A távhővezeték létesítésének ütemében a decemberig tartó időszakban a Diósi úton több helyszínen szakaszosan egy, illetve két sávban lezárás várható – erről a lezárások előtt részletes tájékoztatást adunk.

 

Köszönjük a közlekedők megértését, türelmét!