Zöld út a távfűtött társasházaknak


A megújuló alapú távhő napjaink egyik legkorszerűbb hőellátási megoldása, amely nemcsak kényelmes és biztonságos, hanem a környezetet is kíméli. Jó hír, hogy a távhő energetikai, környezet- és klímavédelmi előnyeinek érvényre juttatása érdekében a közelmúltban olyan új jogszabályi előírás lépett életbe, mely a 2021 után létesülő lakóépületek, társasházak távhőre csatlakozását is elősegíti.

Zöld út a távfűtött társasházaknak képe

Így a jövőben még inkább megéri ezt a korszerű, környezetbarát, zöld technológiát választani lakóépületek fűtési módjának tervezésekor.

A pécsiek többsége számára nem újdonság, hogy a város távhőellátását az erőmű és a PÉTÁV Kft. környezetbarát módon, csaknem teljes egészében megújuló forrásból biztosítja. A jövőre életbe lépő épületenergetikai szabályozás azonban a közelmúltig erről nem vett tudomást.

A jogszabályok értelmében 2021-től új lakóépület csak akkor kaphat használatbavételi engedélyt, ha energiaigényének 25 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítja. Rendkívül pozitív fejlemény, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium módosította az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendeletét. Szemben a korábbi rendelkezéssel, amely a távhő terjedését korlátozó előírásokat tartalmazott, a megjelent módosítás alapján a távhő tényleges megújuló energiatartalma is figyelembe vehető az épületek energetikai tanúsítása során. Ennek megfelelően, akik a jövőben az újonnan épülő társasházak fűtési módjának tervezésekor a megújuló alapú pécsi távfűtést választják, teljesítik az előírások szerinti 25 százalékos arány elérését.

Pécsen a távfűtés szempontjából nagyon kedvezőek a feltételek, nem véletlen, hogy az elmúlt években megélénkült társasház-építkezéseknél többen is a távhőt választották. Mivel a leginkább érintett Egyetemvárosban már kiépült a vezetékrendszer, ezért a jövőben épülő ingatlanok is gyorsan és könnyen tudnak csatlakozni a távhőhálózatra. A távhő ugyanis nem csak környezetvédelmi szempontból jó választás, hanem kényelmes és a karbantartása is olcsóbb. A beruházók, ingatlanfejlesztők és tervezők visszajelzései alapján, a távhőszolgáltatás egyre inkább növeli az ingatlanok értékét.