Gyerekrajzokon kelt életre a füstmentes város


Több mint hatszáz pécsi általános iskolás rajzolta meg a PÉTÁV Kft. felhívására, mit is jelent számára egy olyan város, amelyben nincsenek kémények és tiszta a levegő.

Gyerekrajzokon kelt életre a füstmentes város képe

A Pécsett is népszerű zöld város koncepció egyik kulcseleme, miként lehetne a lakóövezetekben csökkenteni a légszennyezettséget. Mivel a levegőbe kerülő káros anyagok döntő hányadáért a fűtés és a közlekedés felelős, a legnagyobb lépést ezeken a területeken lehet megtenni. A távhőszolgáltatás elterjedésével sokat javulhat a helyzet, hiszen ennek a korszerű és biztonságos technológiának a segítségével száműzni lehet a kéményeket az épületekről.
A versenyre több pécsi iskolából összesen 653 rajzot küldtek be a diákok – a legtöbbet a PTE Deák Ferenc Gyakorló Általános Iskola tanulói. A rajzokat Salamon Ágnes rajztanár, tehetséggondozó, a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese, Svastics Pálné Bogáthy Zsuzsanna művésztanár, a Baranya Megyei Rajztanárok Egyesületének elnöke és Berényi Ágnes rajztanár, művészetterapeuta, vizuális nevelőtanár zsűrizte.
A dobogósok és a különdíjasok a Távhőszolgáltatás Napján vehették át a nyereményeiket, ahol egy kiállítást is berendeztek a legjobb rajzokból.
Az 1-2. osztályosok kategóriájában első díjat nyert Turbók Emese a PTE Deák Ferenc Gyakorló Általános Iskolából. Második lett Hantos Bianka (Szieberth Róbert Általános Iskola), és Kocsis András (PTE Deák Ferenc Gyakorló Általános Iskola) harmadik pedig Békési Kinga (Bánki Donát Utcai Általános Iskola). A különdíjat Kovács Vanessza (Szieberth Róbert Általános Iskola) vehette át. A 3-4. osztályosok között Molnár Emma (Pécsi Református Kollégium Általános Iskolája) lett a legjobb, a második helyet Karácsony Ábel (Bánki Donát utcai Általános Iskola) és Dőrfi Dávid (Illyés Gyula Általános Iskola) kapta, a harmadikat pedig Caicut Benjamin (Pécsi Református Kollégium Általános Iskolája). A különdíjat Reszler Zsombornak (Bártfa Utcai Általános Iskola) ítélte a zsűri.
Az 5-6. osztályosok legjobb rajzát Ruppert Sára (Kovács Béla Általános Iskola) készítette, a második helyre Hantos Luca, a harmadikra pedig Fekete Fanni (mindkét utóbbi Mezőszél Utcai Általános Iskola) került.
A Facebook közönségszavazást Rácz Kíra Norina első osztályos tanuló (PTE Deák Ferenc Gyakorló Általános Iskola) rajza nyerte.

Az összes rajz megtekinthető a Távhő Zölden Facebook oldalon.