A PÉTÁV Kft. 2005. évi környezetvédelmi fejlesztései


2005. szeptember 19.

Felismerve a minőségi szolgáltatás és a környezetvédelem jelentőségét a mai piacviszonyi környezetben, gazdasági életben, valamint felismerve tevékenységeink környezeti hatását a városra nézve, társaságunk már 2002-ben elkötelezte magát az integrált, MSZ EN ISO 9001: 2001 és MSZ EN ISO 14001: 1997 szabványokon alapuló minőség- és környezetközpontú irányítási rendszer bevezetésére, a környezetirányítási rendszerének az MSZ EN ISO 14001: 2005 szabvány szerinti továbbfejlesztésére és alkalmazására.

A fogyasztói igényekhez igazodó takarékos üzemvitel biztosítása mellett a PÉTÁV Kft. törekszik az energia veszteségek csökkentésére, a keletkező hulladékok mennyiségének csökkentésére, és jogszabályi feltételeket is kielégítő kezelésére.

Törekvésünk, hogy tevékenységünk során minél kisebb mértékben terheljük környezetünket.

Vállalatunk környezetirányítási rendszerének keretében, környezeti teljesítményünk javítása érdekében 2005. évben jelentős intézkedéseket indítottuk el.

A hőközpontok működésének változó tömegáramúvá alakításával az erőműi szivattyúk által keringtetett forróvíz mennyisége csökkenthető, ezáltal jelentős villamos energia takarítható meg. A PÉTÁV Kft. a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) pályázatán 148 db hőközpont korszerűsítésére 120 MFt támogatást nyert. Az összesen 300 MFt-os beruházásból idén 70 db hőközpont átalakítása valósul meg.

A tömbhőközpontok szétválasztásával, az épületenkénti hőközpontok kialakításával tovább finomodik az igény szerinti fűtés-szabályozás, a csökkenő keringtetési munka miatt kisebb lesz a hőközponti szivattyúk villamos energia felhasználása. A magasabb hőveszteségű, épületek közötti négyvezetékes szekunder elosztó hálózat megszűnik, helyette korszerű, előre szigetelt primer vezetékeken jut el a forróvíz az újonnan kialakított hőközpontokhoz. A Nemzeti Energiatakarékossági Program keretében a PÉTÁV Kft. 21 MFt támogatást nyert, amelyet kertvárosi Diana téri és Éva utcai lakóépületekben 10 új hőközpont, és a hozzá tartozó primer vezetékek kialakítására fordít. Az összesen 75 MFt értékű beruházással 2005 októberéig készülünk el.

A hulladékok szelektív gyűjtésével és újrafelhasználásával a környezeti erőforrásokat kíméljük, emellett helyet takarítunk meg a kommunális hulladéklerakókban. Társaságunknál már több éve szelektíven történik a papírhulladék gyűjtése, ezt tavaly a központi telephelyünkön kiegészítettük a műanyag és üveg gyűjtésével. Idén a két további telephelyen (Keszüi u., Móricz Zs. u.) is teljes körűvé tettük a szelektív hulladékgyűjtést.

Az újra feldolgozott papír kevésbé terheli a környezetet a hagyományos papírhoz viszonyítva, mivel fa helyett hulladékpapírból készül, és a klórmentes fehérítés miatt nem kell környezetszennyező klórvegyületeket használni. A számlák kézbesítése során 2005-ben bevezettük az újrapapír borítékot, az újrapapír felhasználás bővítésére további területeket vizsgálunk meg.

Az Ökoprofit egy fenntartható gazdaságfejlesztési program, mely 1991-ben indult Graz-ból. Célja a vállalkozások gazdasági helyzetének és környezeti teljesítményének erősítése. A bevezetés óta világszerte elterjedt programban 2005. évtől kezdve más pécsi vállalatok mellett a PÉTÁV Kft. is részt vesz.

A bevezetett minőség- és környezetirányítási rendszerünk működtetésével, a 2004-ben elnyert Dél-dunántúli Minőségi Díj birtokában, a mindezekből eredő elkötelezettséggel építjük tovább működési-szolgáltatási rendszerünket annak érdekében, hogy a tevékenységünkkel való elégedettség tovább javuljon.