2005. évi eredményeink


2006. január 10.

Társaságunk dinamikus piacfejlesztő tevékenységet folytatott az elmúlt évek során...

Dinamikus piacfejlesztő tevékenység

Társaságunk dinamikus piacfejlesztő tevékenységet folytatott az elmúlt évek során, ennek köszönhetően számos kulcsfontosságú egységet sikerült bekapcsolni a pécsi távhőszolgáltatási rendszerbe. Mivel az épülő új ingatlanok a távhőszolgáltatást veszik igénybe, ezzel tovább javul a város levegőjének minősége. Szintén fontos szempont, hogy az új fogyasztók bekapcsolódásával tovább csökkennek a távhőhálózaton lévő fogyasztók fajlagos költségei.

Új fogyasztóink 2005-ben: Megyei Bíróság, Fecske Ház, Janus Gimnázium, Mária utcai kazánház kiváltás, Fellbach lakótelep I. ütem, Pécs Expo Vásárközpont, önkormányzati 116 lakásos társasház, HBC Center, Miroslav Krleza Oktatási Központ.

Folyamatban van a Hal téri Rákóczi Ház és a Búza téri Királyház bekapcsolása is.

Reálértéken javuló fogyasztói árak

A termelői árak folyamatos növekedése ellenére a pécsi távhőszolgáltatás fogyasztói ára reálértéken javul. 2006-ra egy pécsi átlaglakás távhő költségszintje jelentősen javult a 7 évvel ezelőttihez képest. Ez idő alatt 85%-os általános fogyasztói árváltozás történt, mellyel szemben a pécsi távhő árváltozása 79%-os volt. Ezen keretekben a csupán fűtési rendszerében korszerűsített lakásokban 38%-ra mérséklődött a távhő költségnövekmény, azon helyeken pedig, ahol a hőszigetelések is végrehajtásra kerültek, mindössze 21%-os lett a költségnövekedés ezen időszak alatt.

Sikeres pályázati tevékenység

A hálózati fejlesztések, korszerűsítések kivitelezésében több nagy összegű győztes pályázat segítette a PÉTÁV-ot. A Nemzeti Energiatakarékossági Program a távhőellátás szolgáltatói oldali korszerűsítésére kiírt pályázatán a PÉTÁV 21 millió forintot nyert. Az Európa Tervhez kapcsolódó, Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) jóvoltából a PÉTÁV kiemelkedően magas, 120 millió forintos támogatásban részesült az energiagazdálkodás környezetbarát fejlesztésére benyújtott pályázattal. A Pályázat Előkészítési Alap segítségével elnyert támogatásnak köszönhetően a PÉTÁV 2006. augusztus 30-ig 148 hőközpont primer oldali változó tömegáramosítását végzi el. 2005-ben 70 darab hőközpont készült el.

Fogyasztói rendszerek korszerűsítése

Társaságunk a Városi Környezetvédelmi és Energiahatékonysági közalapítványon keresztül támogatja a fogyasztók tulajdonában lévő fűtési berendezések korszerűsítését. A Közalapítvány energia megtakarítást célzó támogatása révén már 14 000 lakás fűtési- és használati melegvíz rendszere korszerűsített. 9800 pécsi lakás költségmegosztás alapján számol el, 420 lakás pedig egyedi mérővel van felszerelve.

Javuló üzleti eredmények

A tavalyi év minden paraméterében jobbra sikerült társaságunk számára, mint azt korábban terveztük, így az előre prognosztizált 175 millió forintos veszteséggel szemben a PÉTÁV Kft. nullszaldó közeli eredménnyel zárta a 2005-ös esztendőt.