2005. évi eredményeink


Társaságunk dinamikus piacfejlesztő tevékenységet folytatott az elmúlt évek során...

Dinamikus piacfejlesztő tevékenység

Társaságunk dinamikus piacfejlesztő tevékenységet folytatott az elmúlt évek során, ennek köszönhetően számos kulcsfontosságú egységet sikerült bekapcsolni a pécsi távhőszolgáltatási rendszerbe. Mivel az épülő új ingatlanok a távhőszolgáltatást veszik igénybe, ezzel tovább javul a város levegőjének minősége. Szintén fontos szempont, hogy az új fogyasztók bekapcsolódásával tovább csökkennek a távhőhálózaton lévő fogyasztók fajlagos költségei.

Új fogyasztóink 2005-ben: Megyei Bíróság, Fecske Ház, Janus Gimnázium, Mária utcai kazánház kiváltás, Fellbach lakótelep I. ütem, Pécs Expo Vásárközpont, önkormányzati 116 lakásos társasház, HBC Center, Miroslav Krleza Oktatási Központ.

Folyamatban van a Hal téri Rákóczi Ház és a Búza téri Királyház bekapcsolása is.

Reálértéken javuló fogyasztói árak

A termelői árak folyamatos növekedése ellenére a pécsi távhőszolgáltatás fogyasztói ára reálértéken javul. 2006-ra egy pécsi átlaglakás távhő költségszintje jelentősen javult a 7 évvel ezelőttihez képest. Ez idő alatt 85%-os általános fogyasztói árváltozás történt, mellyel szemben a pécsi távhő árváltozása 79%-os volt. Ezen keretekben a csupán fűtési rendszerében korszerűsített lakásokban 38%-ra mérséklődött a távhő költségnövekmény, azon helyeken pedig, ahol a hőszigetelések is végrehajtásra kerültek, mindössze 21%-os lett a költségnövekedés ezen időszak alatt.

Sikeres pályázati tevékenység

A hálózati fejlesztések, korszerűsítések kivitelezésében több nagy összegű győztes pályázat segítette a PÉTÁV-ot. A Nemzeti Energiatakarékossági Program a távhőellátás szolgáltatói oldali korszerűsítésére kiírt pályázatán a PÉTÁV 21 millió forintot nyert. Az Európa Tervhez kapcsolódó, Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) jóvoltából a PÉTÁV kiemelkedően magas, 120 millió forintos támogatásban részesült az energiagazdálkodás környezetbarát fejlesztésére benyújtott pályázattal. A Pályázat Előkészítési Alap segítségével elnyert támogatásnak köszönhetően a PÉTÁV 2006. augusztus 30-ig 148 hőközpont primer oldali változó tömegáramosítását végzi el. 2005-ben 70 darab hőközpont készült el.

Fogyasztói rendszerek korszerűsítése

Társaságunk a Városi Környezetvédelmi és Energiahatékonysági közalapítványon keresztül támogatja a fogyasztók tulajdonában lévő fűtési berendezések korszerűsítését. A Közalapítvány energia megtakarítást célzó támogatása révén már 14 000 lakás fűtési- és használati melegvíz rendszere korszerűsített. 9800 pécsi lakás költségmegosztás alapján számol el, 420 lakás pedig egyedi mérővel van felszerelve.

Javuló üzleti eredmények

A tavalyi év minden paraméterében jobbra sikerült társaságunk számára, mint azt korábban terveztük, így az előre prognosztizált 175 millió forintos veszteséggel szemben a PÉTÁV Kft. nullszaldó közeli eredménnyel zárta a 2005-ös esztendőt.