Fejlődő zöld távhőszolgáltatás Pécsett


2021. november 16.

A globális éghajlatváltozás és energiaválságok közepette jelentősen felértékelődtek az energiaellátás környezet- és klímavédelmi, biztonsági, kiszámíthatósági és költséghatékonysági szempontjai. Ezeket szem előtt tartva a PÉTÁV Kft. az elmúlt időszakban jelentős erőforrások felhasználásával végzett fejlesztéseket, melynek eredményeként egyre népszerűbb a távhő a városban.

A modern távhőszolgáltatási technológiák alkalmazása mellett a PÉTÁV a versenyképességet erősítő kiegészítő tevékenységekre is nagy hangsúlyt fektet. Ilyen például az év minden napján 0-24 órában biztosított távfelügyelet és hibaelhárítás, aminek köszönhetően a társaság ügyfeleinek nem kell aggódniuk a fűtéskimaradások miatt. Többek között ezeknek a komplex szolgáltatásoknak és a kiemelkedő ellátásbiztonságnak köszönhető, hogy egyre többen választják a távhőt az egyéb, például földgázalapú fűtési megoldásokkal szemben.

A tudatos és következetes piacbővítő tevékenység eredményeként az elmúlt tíz évben több mint 70 új épület (27 MW összesített hőteljesítménnyel) csatlakozott a távhőellátó rendszerre Pécsett.

A műszaki lehetőségek és a szolgáltatások fejlesztése mellett további fontos értéknövelő tényező, hogy a pécsi távhő megújuló energián alapul. Az új lakóépületek energetikai jellemzőit meghatározó jogszabály (7/2006. (V.24.) TNM rendelet) ugyanis a használatbavételi engedély feltételeként előírja, hogy az épület energiaigényének legalább negyedét olyan megújuló energiaforrás fedezze, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben állították elő. A pécsi távhő 95%-ot meghaladó mértékben biomasszán alapul, vagyis a távfűtést választó társasházak többletberuházások nélkül megfelelnek ennek a kritériumnak, hiszen a távhő közelben előállított energiának minősül.

A PÉTÁV folyamatosan keresi a minőségi szolgáltatások bővítésének lehetőségeit. Egyik ilyen újdonság a hálózatba kötött épületautomatizálási rendszerek, köznapi nevükön az okosotthon technológiák rendszerszintű alkalmazása. A tapasztalatok alapján a pécsiek egyértelműen igénylik a korszerű, okos megoldásokat, amelyek energiahatékonysági szempontból is előnyösek. A társaság célkitűzése egy országos szinten még egyedülálló távhős okosotthon mintaépület megvalósítása. A mintaépület létrehozásának célja, hogy az ingatlanfejlesztőknek és a jövőbeli távhőfelhasználóknak bemutassa, hogy a távfűtés képes a mobileszközök és a legkorszerűbb technológiák bevonásával az egyedi fogyasztói igények teljes körű kiszolgálására.

A korszerű megoldásoknak köszönhetően a távhő egyre keresettebb a városban. Az új építésű ingatlanok fejlesztői és a már meglévő, de jelenleg nem távhős épületek tulajdonosai egyre nagyobb számban ismerik fel, hogy modern városi környezetben a távhőszolgáltatás anyagi és környezetvédelmi szempontok alapján is a legjobb választás.

A PÉTÁV az elmúlt évekhez hasonlóan a jövőben is arra fog törekedni, hogy a potenciális új ügyfeleknek a legjobb ajánlatokat adja, hiszen a biztonságos, környezetbarát és megbízható távhőszolgáltatás terjedése minden pécsi közös érdeke.