Pécsett működik Magyarország egyik legzöldebb távhőszolgáltatási rendszere


A PÉTÁV Kft. egyedüliként rendelkezik minden kategóriában legalább „A” minősítésű ökocímkével. Körbejárjuk, miről árulkodik a távfűtött lakásban élőknek az ökocímke?

Pécsett működik Magyarország egyik legzöldebb távhőszolgáltatási rendszere képe

Szinte már közhely, hogy a nagyvárosi lakások fűtésének a távhőszolgáltatás az ideális, környezetbarát módja. Egyrészt sokkal kevesebb tüzelőanyagra van szükség, ha azt egy modern, jó hatásfokkal működő erőműben égetik el, mintha mindenki otthon tenné ugyanezt a saját kályhájában, kazánjában. Másrészt a több tízezer kémény helyett így mindössze egyetlen egy van, amely a káros anyagokat megkötő szűrőberendezésekkel van felszerelve. Ennek köszönhetően a lakások környékén alacsonyabb a helyi légszennyezés, tisztább a levegő.

Környezetvédelmi szempontból azonban távfűtés és távfűtés között is nagyon nagy különbségek lehetnek. Nem mindegy, hogy a hőenergiát milyen tüzelőanyagból állítják elő, mennyi szén-dioxid kerül eközben a levegőbe és mekkora része veszik el a melegnek, amíg az erőműtől eljut a radiátorig.

A PÉTÁV Kft. 2017 óta a távhő ökocímke birtokosa. Ezt a tanúsítványt a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége ítéli oda a cégeknek azzal a céllal, hogy megítélhető legyen, hogy az egyes városokban mennyire környezetbarát és hatékony a hőellátás és tájékoztasson a távhőrendszerek környezetre gyakorolt hatásairól, hasonlóan a háztartási elektronikai eszközök jól ismert energiacímkéihez.

Az ökocímke három fő tényezőt vizsgál. A primerenergia-hatékonyság egyszerűen fogalmazva azt mutatja meg, hogy az erőműben megtermelt energia mekkora része jut el ténylegesen a lakásokba. A pontos számot sok minden befolyásolja az erőmű hatásfokától a távhővezetékek szigetelésének minőségén át a fűtővizet keringető szivattyúk áramfogyasztásáig. Pécsett az erőmű és a PÉTÁV közös erőfeszítéseinek köszönhetően kedvező a helyzet. Az erőmű ugyanis kapcsolt energiatermelést folytat – hőt és villamos energiát állít elő egyszerre. Ez sokkal takarékosabb, mintha külön-külön termelnénk meg őket. Ráadásul a PÉTÁV is folyamatosan korszerűsíti a berendezéseit, korszerű, előre szigetelt vezetékekre cseréli az elöregedett szakaszokat és épületenkénti hőközpontokat alakít ki a kevésbé gazdaságos működésű tömbhőközpontok helyett.

Az ökocímke másik két minősítő tényezője a távhő előállításához felhasznált zöld, vagyis megújuló energiaforrások arányát és szén-dioxid-kibocsátás mértékét mutatja meg. Mivel a pécsi erőmű szinte kizárólag biomasszát éget el a kazánjaiban, ezért mindkét mutató rendkívül kedvező. Kevesen tudják, hogy a biomassza eltüzelése nem jár szén-dioxiddal kibocsátással, ugyanis csak az a gázmennyiség kerül a levegőbe, amit a növény az élete során megkötött.

Ezeknek a tényezőknek köszönhetően a pécsi távhő egy „A” és két „A+” minősítéssel rendelkezik, így az országban egyedüliként „telezöld” ökocímke birtokosa lehet.