A pécsiek számára is elérhető az új távhős korszerűsítési támogatás


2021. január 25.

A megújuló energiával is takarékoskodni kell

Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere program elnevezéssel az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. pályázati kiírást tett közzé a lakosság részére energiahatékonyság növelését, a meglévő lakóingatlanokban lévő, a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti,- és társasházi lakások szén-dioxid-kibocsátás csökkentését eredményező fűtéskorszerűsítések támogatására.

„A lakások elavult fűtésrendszerei óriási energiaveszteséget, ezáltal többlet szén-dioxid kibocsátást okoznak. Az energiatakarékosság fokozását és az üvegházhatású gáz kibocsátás csökkentését szolgáló épületenergetikai korszerűsítéseket célzó beruházások megvalósítása költséges és emiatt gyakran kivitelezhetetlen magánszemélyek számára megfelelő támogatás nélkül. A meghirdetett program lehetőséget nyújt a lakosság számára, hogy a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezetek és társasházak fűtési rendszereik felújításával hozzájáruljanak az ország klímavédelmi céljaihoz, egyszersmind csökkentsék energiafogyasztásukat és kiadásaikat.” – áll a pályázati felhívásban.

Több lakóközösségben is felmerült a kérdés, hogy a pécsi távhős épületek tulajdonosai élhetnek-e ezzel a lehetőséggel. Pécsett korábban is nagy volt az érdeklődés a távfűtéses lakások fűtéskorszerűsítését célzó támogatási programok iránt, de voltak olyan támogatási programok, ahol a biomassza-alapú távfűtéssel ellátott épületek kimaradtak a támogatásból, mivel a tervezett beavatkozások során, a széndioxidsemlegesnek számító hőtermelés miatt - a jelentős energiamegtakarítás ellenére - nem tudtak számottevő széndioxid megtakarítást kimutatni. Így vált hátránnyá a pécsi távhő egyik legnagyobb előnye, hogy nagyrészt már megújuló alapú a hőtermelés, míg sok más településen ezt csak távoli célként tudják kitűzni. A PÉTÁV Kft. és a pécsi lakásszövetkezetek sok helyen jelezték korábban ezt az ellentmondást.

Jó hír, hogy az ÉMI tájékoztatása alapján az új támogatási programban a pécsi távhős lakóközösségek is pályázhatnak, mivel a pécsi távhő nem teljesen, csak közel száz százalékban megújuló energiaforrásokra alapozott.

A fűtési energiával csak akkor tudnak takarékoskodni a lakók, ha az épületekben lévő fűtési rendszerek állapota és az elszámolási rendszer megfelel a mai kor követelményeinek. A jó műszaki állapotban lévő, korszerű fűtőberendezés, a jól szabályozható fűtőtestszelepek és a megfelelő elszámolási mód alkalmazása a takarékoskodás előfeltételei, ezért érdemes kihasználni a pályázati lehetőséget. Ez a távhőszolgáltató társaságnak is érdeke, hiszen a felhasználók csak akkor tudják maximálisan élvezni a korszerű távhőszolgáltatás előnyeit, akkor tudnak az energiával takarékoskodni, ha saját berendezéseik is korszerűek.

A pályázati kiírás itt elérhető.