Új fogyasztók, hőközpont szétválasztások, vezetékfelújítás 2018-ban is


2018. augusztus 28.

A PÉTÁV Kft. a távhőszolgáltatási feladatok hatékony, gazdaságos és üzembiztos végrehajtásának, valamint a távhőszolgáltatási piac bővítésének érdekében számos beruházást végez 2018-ban is.

Ezek közül is kiemelkedik az „Új fogyasztók csatlakoztatása és szolgáltatói hőközpontok szétválasztása a pécsi távhőrendszeren” elnevezésű projekt.  
A PÉTÁV Kft. a Nemzeti Fejlesztési Programirodával együttműködve támogatási kérelmet nyújtott be a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében egy közel 2 és fél milliárd forint beruházási költségű fejlesztési programra, ötven százalékos támogatási igénnyel a „Távhő-szektor energetikai korszerűsítése” című felhívás feltételei szerint. A projekt 1,248 milliárd forint összegű európai uniós támogatást kapott.
A program három részből áll.

  1. 22 elavult szolgáltatói tömbhőközpontot szüntetünk meg, helyettük 141 új, korszerű felhasználói hőközpont kerül kialakításra, a tömbhőközpontok megszüntetésével jelentősen csökken a hálózati és hőközponti energiaveszteség és a villamosenergia-felhasználás. A fejlesztéssel egy korszerű, takarékos, az épületek egyedi fűtési igényeihez igazodó technológia valósul meg.
  2.  A projekt keretében jelenleg a PÉTÁV Kft. által üzemeltetett földgáztüzelésű kazánnal ellátott öt épület a megújuló alapú vezetékes távhőre csatlakozik.
  3. A program keretében több új felhasználó csatlakozik a távhőrendszerre. A beruházás energetikai és fenntartási szempontból is jelentős előnyökkel jár. A távhőrendszer bővülése nem csak a város levegőjét óvja, de növeli a távhőszolgáltatás energiahatékonyságát és hosszabb távon kedvezően befolyásolja a pécsi távhőárak alakulását is.  Ennek a fejlesztési programnak a keretében idén februárban már a korszerű, környezetbarát és megújuló alapú távhőre csatlakozott a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, a Pécsi Tudományegyetem Damjanich utcai kollégiuma és a Ferencesek Kertje társasház. Előkészítési szakaszban van a PTE Ifjúság úti uszodájának, a Hunyor Szállónak, a Centrál Liget lakóparknak, a PTE Biofizikai Intézetének, a Szent Mór Iskolaközpontnak, a Pátria Szállónak, a PTE bölcsőde-óvodájának és az uránvárosi piacnak a távhőre kötése.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt során 167 új korszerű hőközpont létesül és mintegy 11 ezer méter nyomvonal-hosszúságú előre szigetelt vezeték épül.
 
A KEHOP projekten kívül egyéb jelentős beruházások is megvalósulnak 2018-ban. Idén csatlakozik a pécsi távhőellátó rendszerre Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság egyik Athinay úti épülete és megkezdődnek a Székesegyház távhőre csatlakoztatásának munkálatai is. A Bajnok utcában korszerű, előre szigetelt vezetékre cserélünk egy 150 méteres elöregedett vezetékszakaszt. A Testvérvárosok terei óvodába felújítása során elvégezzük a hőfogadó állomás és a mérés kialakítását.