Pótfűtés


Minden évben eljön a pillanat, amikor a nyárvégi meleget, lassan vagy hirtelen felváltja a hűvös telet idéző időjárás. A fázósabbak dideregnek, bekapcsolják a fűtőkészülékeket, míg mások ilyenkor érzik igazán jól magukat, náluk várhat még a fűtés indítás.

Fűtsünk, vagy ne fűtsünk? Fel kell tenni ilyenkor a kérdést családon belül és a nagyobb társasházi közösségekben, ott, ahol központi fűtőberendezés látja el az épületet hővel.

Ráadásul sokszor nem csak hőérzeti, hanem gazdasági megfontolások is befolyásolják döntéseinket.

Vajon egy hőszolgáltató társaság át tudja-e vállalni a lakóközösségektől a döntést és az ezzel járó felelősséget?

Pécsett a távhőellátással rendelkező épületek mindegyikének, függetlenül az elszámolás módjától - mérés szerinti vagy átalánydíjas -, szeptember közepétől egy viszonylag egyszerű eljárást követően van módja a fűtés elindítására. A távhőszolgáltatónál, a PÉTÁV Kft.-nél meg kell rendelni a fűtést.

Régebben, 1996 előtt nem így volt, ha az időjárási viszonyok úgy alakultak, a PÉTÁV saját hatáskörben indíthatta a pótfűtést. Azok a lakóközösségek, akik mégsem igényelték, lemondhatták a szolgáltatást. 1996 szeptemberében a jelenlegihez hasonló időjárási körülmények között a cég élve az önkormányzati rendelet adta lehetőséggel beindította a távfűtést, ami a lakók jelentős részénél nemtetszést váltott ki, és a pótfűtés díját sokan nem fizették meg. Ez tette szükségessé az önkormányzati rendelet módosítását, amely szerint pótfűtést csak a lakóközösségek megrendelésére teljesíthet a PÉTÁV. A lakóközösségek képviselőivel kötött külön megállapodás alapján azonban lehetővé teszi, hogy a PÉTÁV a külső hőmérséklet alakulásától függően továbbra is saját hatáskörben indítsa a fűtésszolgáltatást. Jelenleg 113 átalánydíjasan elszámoló lakóközösséggel van ilyen megállapodás. Ezeknél az épületeknél most sem jelentett problémát a pótfűtés teljesítése.

A pótfűtési idénybe való belépést követően a hűvösre fordult időjárás miatt a PÉTÁV - a médián keresztül - időben felhívta a fogyasztók figyelmét a pótfűtési megrendelések szükségességére, mivel szeptember második felének időjárása az előrejelzések alapján a sok évi átlagnál jelentősen hűvösebbnek mutatkozott, s ritkán fordul elő, hogy szeptember közepét követően szükségessé válhat a fűtés. Látva az időjárás további romlását, a PÉTÁV úgy döntött, hogy a hétvégén, szombaton és vasárnap is, fogadja a pótfűtési megrendeléseket. Műszaki ügyeleti szolgálatának megerősítésével teljesítette is az igényeket, így a hétvégén a fogyasztók megrendelésére - a péntekig bekapcsolt több mint kilencezer lakás mellé - több mint hétezer lakásban indult el a fűtés. Jelenleg 17 ezer lakásban van fűtés a 30 és fél ezerből. Felismerve azt, hogy ilyen rendkívüli időjárási körülmények között - a lakóközösségek egyetértésének hiányában - a fogyasztók nehezen tudják kezdeményezni a fűtés indítását, a PÉTÁV felvette a kapcsolatot a fogyasztói érdekvédelmi szervezetekkel, és kezdeményezi, hogy a jövőben a mérés szerint elszámoló épületeknek is legyen lehetőségük a hőszolgáltatóra bízni a döntést. Erre az egyik mód lehet az, hogy a lakóközösségek megállapodást kötnek a szolgáltatóval, hogy a külső hőmérséklet alakulásának függvényében a szolgáltató saját hatáskörben indíthassa a fűtést, meghagyva a fogyasztóknak a lehetőséget annak lemondására. Azok, akik még nem rendelték meg a pótfűtést, továbbra is élhetnek ezzel a lehetőséggel, mivel az időjárási előrejelzések alapján, bár a napi maximum hőmérsékletek emelkednek, az éjszakák továbbra is hűvösek (5-7 0C) maradnak.