Mindenütt elindult a távfűtés


Az enyhe időszak kedvezett a szolgáltatónak Apróbb fennakadások ellenére beindult az októberi fűtési szezon, így április közepéig a szolgáltatónak garantálnia kell az otthonok megfelelő hőmérsékletét. Minél hidegebb van kinn, annál melegebbek lesznek a pécsi távfűtött lakások radiátorai – ígérik a Pétáv szakemberei.

E héten – enyhe időjárás mellett – beindult, és április közepéig tart a 30 ezer pécsi lakást érintő fűtési szezon, a városban 450 hőközpont gondoskodik az otthonok melegéről. Kovaliczky János, a Pécsi Távfűtőmű Kft. szolgáltatási főmérnöke elmondta, hogy a fűtőrendszer beüzemelésekor – a nyári ellenőrzések, karbantartások ellenére is – előfordulhatnak kisebb-nagyobb hibák, de szerencsére komolyabb rendelleneségre eddig még senki sem panaszkodott.

Apróbb fennakadás idáig csak néhány Illyés Gyula úti lakásban volt: egy addig jól működő fűtéskeringető-szivattyú hibásodott meg, ezért az ottaniak pár órával később kaphatták meg a várt meleget. Emellett az épületekben található légtelenítő szelepek okozhatnak még fejtörést, de ezeket csak most, menet közben tudják ellenőrizni. Az idény kezdetekor ezekből körülbelül százat kell kicserélni, de a szakemberek erre is felkészültek, emiatt senkinek nem kell fáznia.

– A lakásokba akár néhány perc alatt elérhet a meleg a hőközpontokból, hamar langyosodhatnak a radiátorok, mert az előkészületek során a víz már megfelelően felforrósodott – mondta Török József, a Pétáv Kft. üzemvezetője. – A fűtés mértéke mindig függ a kinti levegő hőmérsékletétől, mert a szerződések szerint, ha a higanyszál 15 Celsius fölé emelkedik, akkor az automata rendszer leállítja a fűtést. Tehát, ha kissé langyosnak tűnik a radiátor, az nem feltétlenül jelenti a rendszer meghibásodását.

M. András Csaba

Dunántúli Napló