Versenyre kész a PÉTÁV


2002. október 19.

A rugalmasabb vállalatirányítás, a piaci igényekhez való gyors alkalmazkodás érdekében rövidesen részvénytársasági formában működik tovább a Pécsi Távfűtő Kft. A cég vezetői természetesnek tartják az éleződő piaci versenyt, ugyanakkor óva intenek az áldozatokkal járó konkurenciaharctól.

Mint arról lapunkban beszámoltunk, miután a DDGÁZ Rt. nem nyerte el a pécsi gázüzemű erőmű szállítói szerepét, ajánlatokat készít a távfűtéses tömbök és egyedi lakások földgázfűtéssel való kiszolgálására. (Előzmények: www.dunantulinaplo.hu)

– A PÉTÁV vezetését nem érte meglepetésként a DDGÁZ Rt. bejelentése, amely szerint vetélytársként lép fel a cég a fűtési piacon, hiszen ennek a versenynek már eddig is számos példája van a városban – reagált a kihívás hírére Gasz Zoltán, a PÉTÁV igazgatója. – Jelenleg a távhő és a helyi gáztüzelés a két számításba jövő komoly lehetőség a fűtésre, ez egyben meghatározza a vetélkedés két szereplőjét is. Kártékony lehet viszont, ha rövid távú érdekek miatt esnek egymásnak a szolgáltatók, hiszen a párhuzamos infrastruktúra kiépítése fölösleges kiadást, a fogyasztó hiábavaló zaklatását jelentheti.

A szakember szerint a két szolgáltató versenyének a még ellátatlan, illetve alacsony ellátottságú területekre kellene koncentrálódnia. Mint elmondta, a korábbi ajánlatok kapcsán még egyetlen távfűtéses épület sem állt át saját fűtésre. A vetélkedés komollyá válásával viszont előfordulhat, hogy a város vezetékes gázos érdekeltségeit éri majd a konkurens cég „támadása”.

Győri Csaba, a PÉTÁV igazgatóhelyettese szerint Magyarországon nem jellemző, hogy úgymond gáz a gázzal versenyezzen, még ha két különböző szolgáltatási módról van is szó. Az egyedi fűtés kétségtelen előnyeivel szemben a szakember felhívta a figyelmet, hogy nemzetközi megítélésben – mind a komfort, mind a gazdaságosság, mind pedig a környezetvédelem szempontjából – a kapcsoltan villamos áramot és hőt termelő erőművekre épülő hőszolgáltatás a leginkább támogatandó ellátási mód.

Idén félmilliárd jutott a fejlesztésekre

A PÉTÁV és a PVV Rt. idén mintegy 500 millió forintot fordított eszközállományának fejlesztésére, modernizációjára. A program keretében 14 új, épület alatti hőközpontot telepítettek a korábbi tömbhőközpontok helyett. Elkészült a 17 emeletes épület és a Mecsek-Nyugat több társasházának fűtéskorszerűsítése. A cég kivitelezésében létesült a PTE jogi-közgazdasági karának új hőközpontja, folyamatban van az egyetemihez hasonló egyedi szolgáltatói szerződés előkészítése a városi önkormányzattal. Alapítványi támogatással eddig 9500 távfűtéses lakás fűtésének korszerűsítése történt meg. A mérés szerinti elszámoló lakások száma közel 22 ezer.

Kaszás E.

Dunántúli Napló