Jelezzék a túlfűtöttséget!


Azon lakóközösségeknél, amelyek 2003. május 31.-ig nem kötöttek írásban szerződést a mérés alapján történő elszámolásra, a hatályos önkormányzati rendelet szerint, az elszámoló mérőn mért hőmennyiséget a lakások fűtött légköbméterének arányában számlázzuk a lakók felé. Ez azt jelenti, hogy havonta a ténylegesen felhasznált hőmennyiséget fizetik meg, azaz hidegebb hónapokban több, melegebb hónapokban kevesebb költségük jelentkezik majd.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy ezen épületek hőfelhasználása magasabb, mint a városi átlag, ezért előfordulhat, hogy fogyasztóink egy része többet kénytelen majd fizetni mérés szerint. Ez adódhat a közösségek tulajdonában lévő korszerűtlen és elhasználódott belső fűtési rendszerek, valamint az épületek rossz állaga – pl. hőszigetelés, nyílászárók – miatt, esetleg az épületek túlfűtöttsége miatt is. Akik előleget fizetnek, azok az épületek túlfűtöttsége esetén az elszámoláskor jelentős ráfizetéssel számolhatnak, a felhasználás szerint havonta fizetők havonta szembesülnek ugyanezzel a problémával.

Kérjük azon lakóközösségeket, akik túlfűtöttséget tapasztalnak, jelezzék társaságunk felé, hogy a szükséges intézkedéseket megtehessük.

A hőenergia megtakarítások érdekében a lakóközösségeknek egyre inkább előtérbe kell helyezniük az épületek építészeti és belső fűtési rendszereinek korszerűsítését.

Az épületek hőfelhasználása 5-6% kal emelkedik, amennyiben a belső hőmérséklet 1 oC-ot nő, vagy a külső hőmérséklet 1 oC-ot csökken.