Tervszerű felújításokkal elkerülhetők a váratlan meghibásodások


2005. január 12.

Tapasztalataink szerint a távhőszolgáltatással ellátott, szolgáltatási körünkbe tartozó épületek fűtési rendszerébe épített és a lakóközösségek osztatlan közös tulajdonát képező automata légtelenítő-, illetve strangelzáró szerelvények 20-25 év használat után, olykor karbantartási hiányosságokból eredően, egyre gyakrabban okoznak meghibásodásokat, fűtési elégtelenséget. A meghibásodások a szolgáltatás kimaradása mellett kisebb-nagyobb károkozással is járhatnak.

Az automata légtelenítő a fűtési rendszer magas pontjain elhelyezett szerelvény, amely a rendszerben lévő levegő eltávolításához, rendszer feltöltéséhez, ürítéséhez nélkülözhetetlen.

A hibás automata légtelenítők fűtési elégtelenséget, kellemetlen hanghatásokat, zörejeket, a váratlan meghibásodások előre nem tervezett kiadásokat okozhatnak.

A strangelzáró az épület legalsó szintjén elhelyezett fűtési-, használati melegvíz és cirkulációs elosztó hálózatba épített elzárást és beszabályozást lehetővé tevő szerelvény.

A működésképtelen strangelzáró szerelvények miatt már kisebb meghibásodás (pl. radiátor-, csőlyukadás, egy vízmérő csere) is több fogyasztót érinthet, esetlegesen az egész épület is kizárásra kerülhet a javítás ideje alatt, mely a javítás költségeinek megnövekedését is eredményezheti. Meghibásodás esetén a kifolyó víz is jelentős károkat okozhat. A jól működő szerelvény gyorsabb, a ház fűtési rendszerének csak kisebb részét érintő kiszakaszolását teszi lehetővé, maga a fogyasztó is gyorsan beavatkozhat a hiba észlelésekor. A lakásban történő meghibásodás így jellemzően csak az egymás feletti lakásokat érinti, az épület többi részén zavartalan maradhat a működés.

A szerelvények tervszerű cseréjével a váratlan meghibásodások kockázata csökken, a rendszer üzembiztosabbá válik.

Ennek érdekében javasoljuk, hogy a lakóközösségek karbantartási munkálatainak tervezésénél vegyék figyelembe ezen szerelvények cseréjét is.

További kérdésére készséggel válaszolnak társaságunk Műszaki Koordinációs csoportjának munkatársai az alábbi telefonszámon: 72/550-214.

Ezúton is szeretnénk felhívni a lakóközösségek figyelmét az épületek fűtési- és használati melegvíz-ellátó rendszereinek azokra a korszerűsítési lehetőségeire, amelyeket a Városi Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Közalapítvány támogat. A közalapítvány tevékenységéről társaságunk honlapján (www.petav.hu), vagy az alábbi telefonszámon tájékozódhatnak fogyasztóink: 72/503-425.