Tanácsok nyári korszerűsítési munkákhoz


2022. június 1.

Mi a teendő, ha a fűtési vagy a melegvizes rendszeren tervezünk korszerűsítést?

Az épületek fűtési vezetékei a lakóközösség, a radiátorok és az azon lévő szelepek a felhasználók birtokában vannak. Leegyszerűsítve: a lakásában lévő berendezések a lakók tulajdonai, így a karbantartásukról is a lakóknak kell gondoskodnia. A lakóközösségek tulajdonában lévő fűtési rendszerek karbantartását, felújítását, esetleges átalakítását fűtési időszakon kívül, május 15 és szeptember 15 között célszerű elvégezni.

Az épület fűtési rendszerének ürítése és töltése

Ha a fűtési rendszer átalakítását, korszerűsítését tervezzük (pl.  radiátor áthelyezés vagy csere, szelepcsere), minden esetben szükséges az épület fűtési rendszerének ürítése, majd a munkáltok befejezését követően a rendszer visszatöltése és légtelenítése, mivel az ilyen beavatkozások az épület teljes fűtési rendszerét érintik. 

Az épület fűtési rendszerének ürítését, töltését, légtelenítését a munkavégzés előtt minimum 5 munkanappal a PÉTÁV Kft.-től kell ügyfeleinknek megrendelnie az alábbi űrlap kitöltésével. A megrendelésen a kivitelezést végző vállalkozó adatait is meg kell adni, azt az épület közös képviselőjének és a kivitelezőnek is alá kell írnia.

Az épületek ürítését, töltését, légtelenítését a PÉTÁV Kft. kötött díjszabás szerint végzi. Az aktuális díjakról itt tájékozódhat.

A munkálatok tervezésekor fontos tudni, hogy az épület ürítése és visszatöltése között nem telhet el 2-3 napnál több idő, az épület fűtési rendszerének leürítését igénylő munkálatokat a lehető leggyorsabban kell elvégezni, és a rendszert újra fel kell tölteni. A levegővel való hosszas érintkezés ugyanis visszafordíthatatlan korróziós folyamatok elindítója lehet és lényegesen megrövidítheti a fűtőtestek élettartamát is.

Csak az eredtivel azonos anyagú és azonos teljesítményű radiátort lehet beépíteni

Radiátorcserénél figyeljünk arra, hogy milyen anyagú és teljesítményű új fűtőtestet választunk. A beépítendő radiátor mérete és hőteljesítménye nem haladhatja meg az eredetileg tervezett radiátorét, emellett az is nagyon fontos, hogy az eredeti radiátor anyagával megegyező fűtőtestet válasszunk. 

Fűtési idényen kívül javasoljuk a termosztatikus radiátorszelepeket egész nyáron teljesen nyitva tartani, hiszen nyáron a meleg miatt a szelep automatikusan lezár és a szelep egész nyáron történő zárva tartása a tapasztalatok szerint ősszel, a fűtés indításakor átmeneti zavarokat okozhat a szelepműködésben és a fűtési rendszer légtelenítésében.

Az épületek melegvízrendszerének vezetékei a lakóközösség tulajdonában vannak. A melegvíz-mérő, valamint a be-, és kilépő oldali csatlakozó szerelvény (hollandi) társaságunk tulajdonát képezi, az ezen kívüli rész felhasználói tulajdonban van (pl. mérő előtti elzáró, bekötőcső, sarokszelep).

Figyeljünk a plombákra!

A melegvízrendszerek felújításánál a legfontosabb tudnivaló, hogy a plombákat csak a PÉTÁV Kft. szakemberei távolíthatják el, a plombák leszedésével ugyanis megszűnnek a mérés szerinti elszámolás feltételei.

Kérjük ügyfeleinket, hogy a munkálatok előtt 3-5 nappal jelentsék be az ügyfélszolgálatunkon, ha szükségessé válik a melegvízmérő helyek átalakítása, beépítési helyzetének vagy helyének megváltoztatása.

Részletes tájékoztatás ezzel kapcsolatban itt olvashat.