Távhőre csatlakozott a Kodály Gimnázium


2021. augusztus 23.

Új vezetékszakaszok, modern hőközpontok, számos épület, köztük a Kodály Gimnázium csatlakozása a távhőrendszerre a legfontosabb eredményei a PÉTÁV közel 2,5 milliárd forintos fejlesztésének. A projekt további épületeknek is megteremtette a lehetőséget a keleti városrészben, hogy környezetbarát fűtési módra váltsanak.

Az elmúlt évek legnagyobb fejlesztési és hálózatbővítési beruházásának újabb lépcsőjéhez érkezett a PÉTÁV Kft. A Komlói út irányában meghosszabbított hővezetékre csatlakozott a Kodály Zoltán Gimnázium. Ősztől a korábbi gázkazánok helyett környezetbarát és fenntartható távhővel fűtik az iskola tantermeit és tornacsarnokát.

 

A beruházás hátterét egy európai uniós pályázat teremtette meg. A PÉTÁV Kft. a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 1,248 milliárd forint támogatást, a teljes költségvetés 50%-át nyerte el a régóta tervezett hálózatbővítésre. A Zsolnay úti lakótelepet ellátó vezeték meghosszabbításával a Komlói út kereszteződésében található, korábban tisztán földgáztüzelésű kazánházból ellátott öt lakóépület a megújuló alapú hőtermeléssel ellátott távhőrendszerre csatlakozott.

A keleti irányban meghosszabbított vezeték lehetőséget kínált a közelében lévő intézményeknek, hogy fenntartható fűtési technológiára váltsanak. A Kodály Zoltán Gimnázium az elsők között döntött a váltás mellett. Összesen mintegy 170 méter nyomvonalhosszban fektetett le korszerű, előre szigetelt hővezetékeket a társaság és két hőközpontot létesített az iskola épületeiben. A Kodály kazánjainak leállásával csökken a helyi légszennyezés és tisztább lesz a keleti városrész levegője.

A PÉTÁV szeretné kihasználni az új vezetékszakasz adta lehetőségeket, ezért tárgyalásokat folytat a közelében található további intézményekkel és céges telephelyekkel a távhőrendszerre csatlakozásról. Mindez környezetvédelmi szempontból az egész környék számára előnyös váltás lenne.

A projekt részeként a PÉTÁV Kft. tíz elavult tömbhőközpontot szüntet meg. Ezek a berendezések egyszerre több épület hőellátásáról gondoskodtak, ami energiahatékonysági és üzemeltetési szempontból kedvezőtlen megoldás. Helyettük 74 új, korszerű, energiatakarékos felhasználói hőközpontot alakít ki a társaság.