Kétezer medencényi melegvizet spóroltak meg a pécsiek


Március 22-én ünnepeljük a víz világnapját. Társaságunk mintegy 30 ezer pécsi otthonban gondoskodik a fűtésen túl a melegvíz-ellátásról. Ez komoly feladatot jelent, hiszen a tavalyi összfogyasztás meghaladta a 800 ezer köbmétert.

Kétezer medencényi melegvizet spóroltak meg a pécsiek képe

Az épületek energetikai felújításának és a pécsiek felelős gondolkodásának, takarékosságának köszönhetően az elmúlt húsz évben harmadával csökkent a melegvíz fogyasztás.

A használati melegvíz felmelegített ivóvíz, amelyet a háztartásokban elsősorban tisztálkodásra, mosogatásra és takarításra használnak. A PÉTÁV által szolgáltatott melegvíz minősége alapvetően a városi ivóvízhálózat vizének minőségétől függ. A felmelegített ivóvizet a PÉTÁV folyamatosan végzett fizikai, kémiai és biológiai vizsgálatokkal ellenőrzi.

A használati melegvíz előállítása a hőközpontokban hőcserélőkkel történik, elsősorban a fűtési melegvíz előállításához már felhasznált primer forróvízzel melegítik fel az ide érkező ivóvizet, majd az épületek belső vezetékhálózatán keresztül továbbítják a lakásokba a melegvizet.

A melegvíz-felhasználás egy nap során nem egyenletes. Reggelente és esténként egy-egy, néhány órára korlátozódó csúcsfogyasztás jellemzi, az ezen kívüli időszakokban lényegesen kisebb, éjszaka pedig alig van fogyasztás. Az ingadozó fogyasztás kiegyenlítésére a hőközpontokban melegvíz tároló tartályok vannak beépítve. A csúcsfogyasztás időszakában a tartályokba előzetesen betárolt melegvíz biztosítja a zavartalan ellátást.

Energetikai korszerűsítéskor érdemes a melegvíz-vezetékekkel is számolni. Az épületek belső vezetékhálózata a lakók tulajdona, felújításuk, karbantartásuk a lakóközösségek feladata.

 „A modern, jól szigetelt, korrózióálló rendszerekkel jelentősen csökkenthető a hő- és vízveszteség, energiát és pénzt lehet megtakarítani, ráadásul a környezetet is kíméljük. Szerencsére egyre több lakóközösség ismeri ezt fel. Ennek, és a tudatosabb, takarékosabb melegvíz-használatnak az eredményeit pedig a fogyasztás csökkenésében tapasztaljuk” – összegezte a víz világnapja alkalmából a környezetvédelmi szempontokat Vida János, a PÉTÁV Kft. ügyvezetője.

Húsz évvel ezelőtt ugyanis mintegy 3,4 m3 volt az egy lakásra jutó havi melegvíz-felhasználás Pécsett, míg tavaly már csak 2,3 m3. Húsz év alatt döbbenetes mennyiségű, 5,5 millió m3-nyi vizet takarítottak meg a város lakói, ami a jelenlegi fogyasztási szint mellett közel hét évre lenne elegendő. Ez a hatalmas mennyiségű megtakarított víz elegendő lenne kétezer úszómedence teljes megtöltésére.