A távhőt választotta az új pécsi cipőgyár


Újabb üzemmel, a régi bőrgyár épületeibe költöző Semler Kft.-vel bővül a távfűtött ingatlanok köre Pécsett. A közel kétszáz embernek munkát adó cipőgyár döntésében anyagi és környezetvédelmi szempontok egyaránt szerepet játszottak. A beruházás megnyitotta a bőrgyárban működő más cégek előtt a távhőre csatlakozás lehetőségét.

A távhőt választotta az új pécsi cipőgyár képe

Ismét terjeszkedik a pécsi távhőszolgáltatás: az új telephelyre költöző Semler Kft. a távfűtést választotta. A több mint harmincéves múltra visszatekintő cipőgyár kinőtte az eddigi helyét, ezért a tulajdonosok a költözés és a bővítés mellett döntöttek. A választásuk a régi bőrgyár Siklósi úti területére esett, ahol két ingatlant vásároltak meg.

A felújítás-átalakítás tervezésekor fontos kérdés volt a fűtési mód kiválasztása. A cégvezetés választása, a hosszú távú szempontok mérlegelését követően, végül a PÉTÁV Kft.-re esett. „Versenyelőnyt jelentett számunkra, hogy nemcsak hőenergiát kínáltunk, hanem egy komplett szolgáltatáscsomagot, ami tartalmazta a hőellátó rendszer kiépítését és a rendkívül magas szintű üzembiztonságot garantáló állandó távfelügyeletet és karbantartási hátteret” – beszélt a részletekről Vida János ügyvezető.

Az üzemcsarnokok bekötéséhez ugyanis jelentős beruházásra volt szükség. A PÉTÁV Kft. munkatársai 205 méternyi előreszigetelt elosztó- és bekötővezetéket, valamint két hőközpontot építenek ki összesen több mint 43 millió forint értékben. Ennek az első üteme várhatóan március közepére elkészül, ezt követően a Semler nagyobbik üzemcsarnokában már üzemelhetnek a fűtési berendezések. A második ütem pedig a tervek szerint a harmadik negyedévben épül meg, igazodva a cég saját felújítási munkáihoz.

A közel kétszáz főt foglalkoztató és rövidesen létszámbővítést tervező cipőgyár távhőre váltása környezetvédelmi szempontból is előnyös a városnak. A belváros és a régi kertváros közötti, ipari üzemekkel és forgalmas közlekedési útvonalakkal tűzdelt, ráadásul alacsonyan fekvő terület levegőminőségén sokat javít, ha az itteni cégek a közvetlen környezetüket szennyező egyedi fűtés helyett a környezetbarát távhőszolgáltatásra váltanak. Számítások szerint csak a Semler távfűtésre váltása a gázfűtéshez képest évi mintegy 150 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A távhőre csatlakozás ráadásul mostantól még egyszerűbbé vált a bőrgyár területén: a PÉTÁV előrelátóan úgy tervezte meg a vezetékbővítést, hogy további épületek is rá tudjanak kapcsolódni a rendszerre.