Hogyan használjuk gazdaságos és környezetkímélő módon a fűtési energiát?


Március 6-án van az energiatakarékossági világnap

A hagyományos fűtési módokkal szemben a távfűtésnek környezetvédelmi és klímavédelmi szempontból is vannak előnyei. Pécsen a nagy hatásfokú kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés teszi lehetővé, hogy a külön hő- és villamosenergia-termelésnél kevesebb tüzelőanyag felhasználással történhessen a kétféle termék előállítása. A kapcsolt termelés és a megújuló energiaforrás hasznosítása miatt a pécsi távhő kétszeresen is hatékony.

A kisebb tüzelőanyag felhasználás, azon kívül, hogy gazdaságos, a környezetbe juttatott szennyezőanyag mennyiségét is csökkenti.

Maguk a felhasználók is sokat tehetnek a takarékosság érdekében.

A jeles nap alkalmából szeretnénk olyan javaslatokat megosztani, melyekkel nemcsak spórolhatnak, de a környezetet is védhetik ügyfeleink.

  • Ha a fűtési korszerű és a radiátorokon van szabályozó szelep, akkor éljünk az ezek adta lehetőségekkel, a helyiségek hőmérsékletét igazítsuk az igényekhez, takarékoskodjunk.
  • A radiátorszelep működése: jobbra fordításával (zárásával) alacsonyabb, míg a balra csavarásával (nyitásával) magasabb hőmérséklet állítható be. Ha valaki túl melegnek érzi a hőmérsékletet, állítsa alacsonyabb fokozatra a radiátorszelepet. A termosztatikus szelep automatikus működést tesz lehetővé, csak addig engedi a fűtővizet a fűtőtestbe, amíg a helyiség hőmérséklete el nem éri a hőfokszabályozón beállított értéket. Ezt követően automatikusan elzárja a fűtővíz útját. Amennyiben ugyanezen állásban a szoba levegőjének hőmérséklete a beállított érték alá csökken, a szelep újra nyit, és a radiátor felmelegszik.
  • Fontos tudni, hogy 1°C-kal alacsonyabb helyiség hőmérséklet beállításával mintegy 6% fűtési energiamegtakarítást érhetünk el.
  • A fűtőtesteket ne takarjuk el függönnyel, bútorokkal.
  • A lakás azon részeit, ahol nem töltünk huzamosabb időt (pl. folyosó, tároló helyiségek), nem szükséges olyan melegre fűteni, mint például a nappalit és a gyerekszobát.
  • Az ablak nem fűtésszabályozó eszköz, célszerű rövid ideig, az ablakot teljesen kitárva szellőztetni. A résnyire nyitva hagyott ablakon folyamatosan megy ki a meleg a helyiségből.
  • Napos időben húzzuk el a függönyöket, húzzuk fel a redőnyt, hogy a napsugárzás hatása érvényesülhessen. Sötétedéskor pedig húzzuk be a függönyöket, engedjük le a redőnyöket, hogy csökkentsük a meleg kiáramlását.
  • Az épületek felújításával (hőszigetelés, nyílászárók szigetelése, fűtési rendszer korszerűsítése), ha ehhez párosul a lakók takarékossági szándéka is, a korábbi hőfelhasználás akár felére is csökkenthető.